Otomotivde tüm hesaplar sil baştan… Araç piyasasında ‘euro’ hareketliliği!

Otomobil Fiyatları, Euro/TL Kurundaki Artıştan Nasibini Aldı

Son günlerde Euro/TL kurundaki artış, otomobil fiyatlarında yükselişe sebep oldu ve sektörde araç fiyatlarındaki zam dalgası kaçınılmaz hale geldi. Otomotiv endüstrisi, kur dalgalanmalarının ve vergi değişimlerinin fiyatlar üzerindeki etkilerini değerlendiriyor.

Son bir ay içerisinde Euro/TL kuru yüzde 18 oranında bir artış gösterdi. Bu artış, otomobil fiyatlarında da önemli değişikliklere yol açtı. Toyota Türkiye Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, kur artışının otomobil fiyatlarını direkt olarak etkilediğini belirterek, “Kur yükseldiğinde fiyatlar da artmak zorunda kalıyor, bunun başka bir seçeneği yok” şeklinde konuştu.

ARA ZAMLAR KAPIDA

Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, geçtiğimiz yıllarda büyük kur dalgalanmaları nedeniyle sıfır araç fiyatlarında büyük değişiklikler yaşanmıştı. Ancak son bir ay içinde Euro/TL kuru 37,8 liradan 44,8 liraya yükseldi ve artış oranı %18’e ulaştı. Bu durum, bazı otomobil markalarının mart ayında ara zamlara gitmesine sebep oldu.

“Kur Artışı, Fiyatları Etkiliyor”

Bozkurt, kur artışının fiyatları yukarı çektiğine vurgu yaparak, “Fiyatı belirleyen üç faktör vardır: Vergi, üretici ve kur” dedi. Kur artışının fiyatları doğrudan etkilediğini belirten Bozkurt, “Kur yükseldiğinde fiyatlar da artıyor, buna karşı başka bir çözüm mevcut değil” ifadelerini kullandı. Ayrıca vergi ve gümrük artışlarının da fiyatlara etkisi olduğunu dile getirdi.

KREDİ KISITLAMALARI

Bozkurt, kredi kullanımı ve ÖTV düzenlemelerinde değişiklik beklentisi içinde olduklarını ancak yakın zamanda bir iyileşme beklemek konusunda temkinli olduklarını belirtti. Ayrıca, ikinci el araçlarda kredi kısıtlamalarının gevşetilmesinin faydalı olabileceğini ekledi.

Otomobil fiyatlarındaki artış, döviz kurları ve üretim maliyetleri ile doğrudan ilişkili olup sektör, ÖTV düzenlemelerine ilişkin beklentilerini korumaya devam ediyor.

Related Posts

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.