Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Bitkisel Beslenme, Kilo Vermek İçin Akdeniz Diyetinden Daha Etkili Olabilir

Son yayımlanan bir bilimsel çalışma, bitkisel beslenmenin kilo verme sürecinde Akdeniz diyetine göre daha başarılı olabileceğini ortaya koydu. “Frontiers in Nutrition” adlı dergide yayınlanan dört aylık bir araştırmaya göre, tamamen bitkisel bazlı ve düşük yağ içeren bir diyete geçmek, asit üretimini azaltarak kilo kaybına yardımcı olabilir.

Araştırma ekibi, geleneksel Akdeniz diyetinde bulunan hayvansal ürünleri beslenmeden çıkaran insanların vücuttaki asit yüklerindeki değişikliği inceledi. Bulgular, vegan beslenmenin enflamasyonu azaltarak kilo kaybını kolaylaştırabileceğini gösterdi.

“Hayvansal Ürünlerin Asit Yükü Kilo Alımını Etkiliyor”

Araştırmanın lideri Dr. Hana Kahleova, hayvansal gıdaların asit yükünü artırarak vücutta iltihaplanmaya ve dolayısıyla kilo alımına katkıda bulunabileceğini belirtiyor.

Dr. Kahleova, “Et, yumurta ve süt ürünleri gibi asit oluşturan besinlerin tüketimi, vücutta daha fazla iltihaplanmaya neden olabilir ve bu durum kilo almaya yol açabilir” diyor.

Ancak hayvansal ürünlerin, bitkisel kaynaklı besinlerle değiştirilmesi sadece zayıflamaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bağırsak sağlığını da destekleyebilir

Vegan ve Akdeniz Diyeti Karşılaştırıldı

Çalışmaya katılan 62 aşırı kilolu yetişkin, rastgele olarak iki gruba ayrıldı ve 16 hafta boyunca ya Akdeniz diyeti ya da düşük yağlı vegan diyeti uyguladı. Dört haç bir geçiş dönemi yaşandıktan sonra gruplar diyetleri değiştirerek farklı beslenme şekillerini 16 hafta boyunca sürdürdü.

Katılımcıların beslenme kayıtları detaylı bir şekilde gözden geçirilerek, tükettikleri gıdaların vücutta oluşturduğu asit miktarını gösteren “diyet asit yükü” hesaplandı.

Uzmanlar, et, balık, yumurta ve peynir gibi ürünlerin vücutta daha fazla asit ürettiğini ve bu asidik ortamın kronik iltihaplanma ile ilişkili olduğunu belirtti.

Bitkisel Beslenme Daha Alkali: Daha Düşük Kan Basıncı ve İnsülin Duyarlılığı

Araştırma sonuçları, bitkisel temelli diyetlerin daha alkali olabileceğini ve bu durumun kilo kaybı, insülin duyarlılığı artışı ve kan basıncında düşüş gibi olumlu etkilerle bağlantılı olabileceğini gösterdi. Vegan diyeti uygulayan katılımcılarda asit yükünde belirgin bir azalma gözlenirken, Akdeniz diyeti uygulayan grupta benzer bir etki görülmedi.

Araştırmacılar, daha fazla alkalileştirici gıdanın tüketilmesini öneriyor. Bunlar arasında brokoli, ıspanak, pancar, kuşkonmaz, sarımsak, havuç, lahana gibi sebzeler ile kırmızı orman meyveleri, elma, kiraz, kayısı, kavun gibi meyveler bulunmaktadır. Ayrıca mercimek, nohut, bezelye, fasulye, soya, kinoa ve darı gibi baklagiller ve tahıllar da alkalileştirici etkiler sağlayabilir.

Sonuç olarak, araştırmacılar şu çıkarımda bulunuyorlar:

Vegan beslenmenin vücuttaki asit yükünü azaltarak kilo kaybını destekleyebileceği düşünülmektedir.

Related Posts

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.