Esra Mungan kimdir? Esra Mungan’a neden kampüs yasağı verildi?

Boğaziçi Üniversitesi kayyum yönetimi akademisyen Esra Mungan’a 5 yıl kampüs yasağı verdi. Bu kararın neden verildiği ise yurttaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Esra Mungan kimdir? Esra Mungan’a neden kampüs yasağı verildi? İşte ayrıntılar…

ESRA MUNGAN KİMDİR?

Esra Mungan, 1990’da Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden fakülte ve bölüm birincisi olarak mezun oldu.

Yüksek lisansını Washington, DC’deki American University’de Davranış, Bilim ve Nörobilim alanında yaptı. Doktorasını da aynı üniversitede, hafıza çalışmalarıyla ilgili teziyle tamamladı.

1998-2002 arasında özel sektörde, araştırma geliştirme bölümünde çalıştı. Psikoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yapan Mungan, eylemsel bellekteki engelleyici süreçler, müzik belleği, bellek yargıları, evrim ve davranış ile bilinç konularında çalıştı. Çalıştığı alanda çok sayıda basılı eseri ve makalesi bulunuyor.

ESRA MUNGAN’A NEDEN KAMPÜS YASAĞI VERİLDİ?

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, ocak aydında üniversiteden emekli olan Doç. Dr. Esra Mungan’ın 27 Mart 2025’te Güney Kampüs’te öğrencilerle bir araya gelerek izinsiz eylem ve gösterilere katıldığı iddiasıyla kampüse girişi yasaklandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez imzasıyla yayımlanan resmi yazıda, Boğaziçi Üniversitesi Kurum Kimlik, Mezun ve Ziyaretçi Kartı Yönergesi’nin 18. maddesinin 10. fıkrası uyarınca Mungan’ın giriş hakkının 5 yıl süreyle pasif hale getirildiği belirtildi.

Kararda, bu süre zarfında yalnızca rektörlüğün izin verdiği durumlarda kampüse giriş yapabileceği vurgulandı.

Karara tepki gösteren Esra Mungan, Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik özgürlüğün yok edildiğini ve üniversitenin baskı altına alındığını söyledi. Geçtiğimiz aralık ayında, artan baskılar ve üniversitenin kayyum yönetimi nedeniyle emekli olduğunu belirten Mungan, “İsteyerek ayrıldım çünkü artık orada yaratıcı bir şeyler yapamayacağımızı fark ettim. Akademik üretimin mümkün olmadığı bir ortamda kalmanın anlamı yoktu” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı

Elazığ’da bir otomobil aydınlatma direğine çarptı. Araçtaki 2 kişi yaralandı.

İran’da limanda patlama: Can kaybı 14’e yükseldi, yaralı sayısı 700’ü geçti

İran’ın güneyindeki Şehid Recai Şehr limanında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın yakıt tankından kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor. Patlamada 14 kişi hayatını kaybetti, 300 yaralının tedavileri devam ediyor.

Erdoğan ve Bakan Yerlikaya’ya ‘barikatlar kaldırılsın’ çağrısı… Cumartesi Anneleri 1048. haftada Kadir Keremoğlu için adalet istedi

Cumartesi Anneleri 1048. hafta buluşmasında, 1995’te Van’da gözaltında kaybedilen 75 yaşındaki Kadir Keremoğlu için adalet talebinde bulundu. Öte yandan kayıp yakınları, AYM kararlarına uyulmasını ve Galatasaray Meydanı’ndanki barikatların kaldırılmasını talep etti.

Ağrı ve Muğla’da operasyon: 433 kaçak göçmen yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ağrı ve Muğla’da düzenlenen operasyonlarda 42 göçmen kaçakçılığı organizatörü ile 433 kaçak göçmenin yakalandığını duyurdu.

Engin Ulusoy kimdir? İBB Eski Zabıta Daire Başkanı Engin Ulusoy neden gözaltına alındı?

İBB Eski Zabıta Daire Başkanı Engin Ulusoy gözaltına alındı. Engin Ulusoy kimdir? İBB Eski Zabıta Daire Başkanı Engin Ulusoy neden gözaltına alındı?

Kadriye Kasapoğlu kimdir? Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu neden gözaltına alındı?

Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu gözaltına alındı. Kadriye Kasapoğlu kimdir? Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu neden gözaltına alındı?