Domates üreticisinden sera-market fiyat farkına tepki: Aradaki farkı kim yiyor?

Domates Üreticisi Fiyat Farkına Tepki Gösterdi: “Aradaki Farkı Kim Yiyor?”

Bir çiftçi, domatesin maliyetinin 35 TL olduğunu ancak marketlerde 70 TL’ye satıldığını belirterek tepki gösterdi. 20 yıllık üretici, sezon başında kilogramını 70 TL’den sattığı kokteyl domates için fiyatların 15-30 liraya kadar düşmesiyle mahsulünü hasat etmedi. Antalya’nın Aksu ilçesindeki çiftçi, düşen fiyatlar nedeniyle mahsulünü dalında çürümeye terk etti.

Düşük Fiyatlar Nedeniyle Zarar Yaşanıyor

Antalya’nın Aksu ilçesindeki domates üreticileri düşük fiyatlar nedeniyle zarar ediyor. 20 yıllık çiftçi Mustafa Güvendir, maliyetin altında domates satmak zorunda kaldığını ve bu yüzden ürününü hasat etmeden bıraktığını söyledi. Üretim yapılan 5 dekarlık alanda domates yetiştiren Güvendir, kilogram fiyatı 70 TL olan kokteyl domatesin şu anda sadece 15 TL’ye satılabildiğini ifade etti.

Üretim Maliyeti Karşılanamıyor

Çiftçi, üretim maliyetinin en az 30-35 TL olduğunu belirterek, bu düşük fiyatlar karşısında yaşadığı zorlukları dile getirdi. Domatesin maliyetinin altında satılması durumunda muşamba gibi malzemeleri alabilmek için domatesin kaç kilo satılması gerektiğini hesapladı. Güvendir, domatesin halde kaldığını ve bir buçuk aydır hasat yapmadığını söyledi.

Çiftçi Destek Bekliyor

Domates üreticisi, iç piyasada düşük fiyatlarla karşılaşıp ihracatçıların ilgisiz kaldığını belirtti. Güvendir, bu fiyat farkının ilk kez yaşandığını vurgulayarak, geleceğe dair umutsuzluğunu ifade etti. “Ya çiftçiliği bırakacağım ya da başka bir geçim yolu arayacağım” diyen Güvendir, yetkililerden destek istedi. Üreticinin korunmaması halinde tarımın ve gıda güvenliğinin tehlikeye gireceğini belirterek, çiftçilere sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir