Boykottan Hindistan zararlı çıkar


Hindistan, Türkiye’ye Yönelik Boykot Çağrılarını Arttırıyor

Hindistan’da Türkiye’ye yönelik boykot çağrıları, Pakistan ile yaşadıkları gerilim sonrası arttı. Türkiye’nin Keşmir meselesinden dolayı Pakistan’a verdiği destek Yeni Delhi’de siyasi ve toplumsal çevrelerde tepkiyle karşılandı.

Turizmde iptaller başlarken, Mumbai Havalimanı’nın tüm operasyonlarını yürüten Çelebi’ye yasak geldi, akademik alanlarda yapılan iş birlikleri de donduruldu.

Hızını alamayan Hindistan, son olarak Türk ihraç ürünlerini hedefe koydu. Ancak, Hindistan hem ticarette hem de turizmde Türkiye’nin büyük ortakları arasında yer almıyor.

Toplam İhracatımızın Yüzde 1’i Bile Değil

Türkiye 2024’te 1,3 milyar dolarlık mal ve hizmet ihraç ettiği Hindistan’dan 6,4 milyar dolarlık ithalat yaptı. Ülkemizin geçen yılki 261,9 milyar dolarlık toplam ihracatının yalnızca yüzde 0,5’i Hindistan’a gerçekleştirildi. Hindistan, Türkiye ithalatının da sadece yüzde 2’sini karşıladı.

Görüştüğümüz ihracatçı birlikleri, olası kayıpları alternatif pazarlardan anında telafi edebilecek güçte olduklarını vurgularken, boykot kampanyasından Hindistan’ın zararlı çıkacağını söylüyor.

Yeni Şafak’a konuşan ihracat çevreleri, “Rakamlar çok büyük olmasa da biz zaten bir satıyorsak Hindistan’dan 6 alıyoruz. Türkiye Hindistan’a karşılıklılık esasına göre cevap verirse işler tersine döner. Hindistan’a karşı verdiğimiz 5 milyar dolar civarındaki dış açığımız iyileşir. Zira Türkiye, Hindistan’dan aldığı birçok ürünü yerli üretimle ikame edebilir veya alternatif pazarlardan karşılayabilir” dedi.

2024’te Turist Sayısı 330 Binle Sınırlı Kaldı

Hindistan kamuoyunda Türkiye’ye yönelik boykot kampanyasının en hızlı etkisinin turizm sektöründe hissedildiği iddia ediliyor. Hint tur operatörleri Türkiye’ye yapılan seyahatlerde ciddi iptaller yaşandığını açıklasa da Türk turizm sektörü temsilcileri bu duruma oldukça sakin ve temkinli yaklaşıyor.

Türkiye 2024’te 62,2 milyon turisti ağırlarken, Hindistan’dan tatil için gelen ziyaretçi sayısı 330 bin kişi ile sınırlı kaldı.

Yerleri Kolayca Dolar

L’Collection Hotel İşletmeciliği ve Yönetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Murat Cüntay, Hindistan ile yaşanan süreci sektör açısından 2 farklı başlıkta değerlendirdiklerini dile getirdi. Cüntay, “Hint pazarından gelen turistlerin büyük kısmı yeri kolaylıkla doldurulabilir nitelik ve niceliktedir. Erken önlem alır, doğru yatırım ve tanıtım faaliyetleri yürütürsek kayıpların telafisi mümkün.

Hint pazarı turizm sektörünün düğün, toplantı, kongre ve organizasyon geliri açısından önemli bir yere sahip. Bu konu sektör bileşenleri ve bakanlığımız tarafından ivedi olarak ele alınmalı hatta eylem planı hazırlanmalıdır. Böylece kayıplar minimuma indirilebilir. Şahsen turizm sektörümüze hasarının çok büyük olmayacağını düşünüyorum” dedi.


Related Posts

Yeni ev alacakları da ilgilendiriyor: Tapu harcı artıyor

İstanbul’da emlak rayiç bedelleri yeniden hesaplandı. Bazı bölgelerde metrekare fiyatları 10 katına çıktı. Bu artış, hem emlak vergisi hem de tapu harçlarını doğrudan etkiliyor.

Konutta faizi ‘indirim’ bekliyor

Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’da açıklanacak faiz kararı öncesi piyasalarda ‘indirim’ beklentisi var. Mevcutta bir miktar rahatlama görülen konut kredi faiz oranlarında da özel bankaların daha düşük oranlarla kendi kampanyalarını oluşturması bekleniyor.

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

Enflasyon sonrası bedelli askerlik de zamlandı: Yeni ücret belli oldu

Enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası memur ve emekli maaşlarının yanı sıra bedelli askerlik ücreti de değişti. Buna göre bedelli askerlik ücreti 243.013,44 TL’den 281.895 TL’ye yükseldi. Bedelli askerlik ücreti, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında …

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …