Bodrum kendisine ait olan dünyanın 7 harikasından birini geri istiyor

Bodrum’da Başlatılan Halikarnas Mozolesi Kampanyası

Muğla’nın Bodrum ilçesinde dünyanın yedi harikasından biri olan Kral Mousolos’un İngiltere’de bulunan mezarının ait olduğu topraklara getirilmesi için bir kampanya başlatıldı.

TÜLOV Onursal Başkanı Remzi Kazmaz, Halikarnas Mozolesi’nin British Museum’dan geri getirilmesi için önemli bir süreci başlattı. Bu kapsamda, Kazmaz’ın yönetmenliğini üstlendiği belgesel filmin gösterimi ve imza kampanyası düzenlendi. Kampanya, TÜLOV Vakfı Başkanı Mustafa Duru ve TÜLOV Bodrum Kültür Sanat Komitesi Başkanı Fikriye Erdoğan öncülüğünde, bugün Bodrum Meydanı’nda başlatıldı.

Bodrum’un en önemli tarihi miraslarından biri olan Halikarnas Mozolesi’nin, ait olduğu topraklara geri getirilmesi için TÜLOV Bodrum tarafından düzenlenen etkinlik büyük bir katılımla gerçekleşti. TÜLOV Bodrum Kültür Sanat Komitesi Başkanı Fikriye Erdoğan’ın Artemisia anısına giydiği kıyafet ile sunumunu gerçekleştirdiği toplantıda, kültürel mirasa sahip çıkmanın önemi vurgulandı.

Heredot Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, sanatçılar, iş insanları ve Bodrumlu vatandaşlar katıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ümit Baltutan, Cinemarine Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Sezgin’in de destek verdiği toplantıda Mozole’nin halen sergilendiği İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum’dan geri alınarak, Bodrum’a kavuşturulmasının önemine vurgu yapıldı.

Katılımcılar, etkinlikte Antik döneme ait kıyafetler ve aksesuarlarla Halikarnassos ruhunu yeniden canlandırdı.

Konuşmaların ardından Avukat ve Belgesel Yönetmeni Remzi Kazmaz’ın hazırladığı “Mozelyum” belgeselinin gösterimi yapıldı. Halikarnas Mozolesi’nin Bodrum tarihindeki yerinin çok etkileyici bir dil ve teatral görüntülerle aktarıldığı belgesel, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi ve dakikalarca alkışlandı.

TÜLOV Vakfı Muğla Temsilcisi de olan Kazmaz Mozole’nin geri getirilmesi için yıllardır kişisel olarak uğraş verdiğini, Bodrum’da yakılan bu ateşin tüm Türkiye’ye yayılacağını ve uluslararası platformlarda da daha geniş kitlelere ulaşacağını vurguladı. Kazmaz, Mozole’nin getirilmesi için uluslararası tüm hukuki başvuruların da yapılacağını duyurdu.

Belgesel gösteriminin ardından Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Eski Müdürü Oğuz Alpözen ve fotoğraf sanatçısı Ali Şengün, Bodrum’un tarihi mirasına katkılarından dolayı plaketle onurlandırıldı. TÜLOV tarafından takdim edilen bu ödüller, kültürel mirasa sahip çıkmanın önemine dikkat çeken anlamlı bir vefa göstergesi olarak nitelendirildi.

Related Posts

Cezaevinden valizle firar

Fransa’da bir mahkumun tahliye olan koğuş arkadaşının valizine saklanarak cezaevinden firar ettiği bildirildi.

X’e ‘algoritma’ soruşturması

X’e ‘algoritma’ soruşturması

Aydın’da iş yerine kurşun yağdıran şüpheli tutuklandı

Aydın’da bir iş yerine silahla ateş açan şüpheli tutuklandı.

DEM Parti’den TBMM’de “Genel Görüşme” talebi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Kobani Davası’nda tutuklu bulunan diğer siyasetçiler hakkında AİHM kararlarının uygulanarak siyasetçilerin ”derhal serbest bırakılmaları için Meclis’te Genel Görüşme açılmasını” talep etti.

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …

ABD ile Endonezya’dan 34 milyar dolarlık anlaşma

Endonezya hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 32’lik ek gümrük vergisi tehdidinden kaçınmak amacıyla büyük ölçekli ithalat anlaşmalarına yöneldi. Endonezya Ekonomi Bakanı Airlangga Hartarto, ABD ile yapılan yeni enerji ve tarım ürünleri …