Bakan Mehmet Şimşek’ten yanıt bekleyen sorular! Rusya, ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar mı aktardı?

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevaplandırılması amacıyla verdiği yazılı soru önergesiyle, “Rusya’nın, ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar aktardığı” iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye, stratejik olarak Rusya ve Batı arasında denge politikası izlemeye çalışmaktadır. Ancak, yaptırım riskleri göz önünde bulundurulduğunda, bu dengenin ekonomi ve dış politika alanlarında yaratabileceği olası olumsuz sonuçların önceden tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması önemlidir. Bu bağlamda, Türkiye’nin mali ve ekonomik bağımsızlığını sürdürebilmesi ve uluslararası baskılara maruz kalmaması için konu hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunludur. Son dönemde dış basında yer alan haberlere göre, Rusya’nın ABD finansal sistemini kullanarak Türkiye’ye milyarlarca dolar aktardığı ve bu işlemlerin enerji ve inşaat gibi sektörlerde yoğunlaştığı ifade edilmektedir. Bu bağlamda, Türkiye’nin uluslararası finansal sistemde yaptırım riskiyle karşı karşıya kalabileceği iddiaları kamuoyunda endişe yaratmıştır. Türkiye’nin ekonomik çıkarlarını korurken uluslararası yükümlülüklerine uygun hareket etmesi kritik önem taşımaktadır.”

“DİPLOMATİK KRİZ DURUMU İÇİN ÖNLEM ALINDI MI?

Namık Tan, Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle şu soruları sıraladı:

“Bakanlığınızda Rusya’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen mali transferlerin hacmi ve sektör bazındaki dağılımı hakkında veri mevcut mudur? Önergeye konu olan mali işlemlerin, Türkiye’ye ‘ABD ve AB tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımları delme’ şeklinde iddialar yöneltilmesi riski taşıdığına dair bir değerlendirme yapılmış mıdır? Türkiye’nin, bu süreçte yaşanacak olası bir diplomatik kriz durumunda uluslararası finansal sistemde yaptırımlara maruz kalmaması için önlem alınmış mıdır? Türk bankalarının ve finans kurumlarının, bu tür işlemlerde yaptırım riskinden korunması için uluslararası standartlara uygun olarak denetim ve kontrol mekanizmaları kurulmuş mudur? Türkiye’nin enerji ve inşaat sektörlerindeki Rusya ile ekonomik işbirliğinin uzun vadeli sürdürülebilirliği göz önüne alındığında, bu işbirliklerinin diplomatik ve ekonomik riskleri hakkında stratejik bir planlama yapılmakta mıdır? Bugüne kadar AB üye ülkeleri ya da ABD kanalından Türkiye’ye herhangi bir eleştiri ya da talep yöneltilmiş midir? Yöneltildiği takdirde ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?”

Related Posts

Ankara’da 9 jeotermal ve mineralli su sahası ihaleye çıkıyor

Beypazarı, Çubuk, Çamlıdere ve Ayaş ilçelerinde bulunan 9 arama sahası, 24-25 Temmuz’da açık teklif usulüyle ihale edilecek.

IMF’den Irak hükümetine uyarı geldi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Irak ekonomisinin 2025 yılında yüzde 3.1 oranında büyüyeceğini öngördü. Ancak 2023’te yüzde 13.8 büyüyen petrol dışı sektörlerin 2024’te yüzde 2.5’e gerilemesi, ülkede kamu yatırımlarının azalması ve ticaret dengesindeki …

Dolardan kaçan kaçana…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 4 Temmuz 2025 haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları toplamda 2 milyar 944 milyon dolar azaldı. Özellikle tüzel kişilerin döviz hesaplarında kayda değer bir gerileme yaşanırken …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …