Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Kabuklu Meyve ve Sebzeler Nasıl Tüketilmeli?

Elma, armut, domates ve kabak gibi meyve-sebzelerin kabukları hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Kimi insanlar soyarak tüketmeyi tercih ederken, kimileri ise kabuklarıyla birlikte yıkayıp yemeyi savunmaktadır. Peki, gerçekten kabuklarda neler bulunmaktadır?

Fransız merkezli E = M6 televizyon ekibi, SupBiotech mikrobiyoloğu Paul-Étienne Fontaine ile yaptığı laboratuvar analizinde, kabuklarda doğal bakteri ve maya türlerinin yanı sıra potansiyel olarak zararlı E. coli bakterisine de rastladı.

E. coli Bağırsak Sorunlarına Neden Olabilir

Fontaine, “E. coli çevremizde yaygın olarak bulunur ve gastroenterit gibi rahatsızlıklara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Bakterilerin meyve ve sebze kabuklarına bulaşma yolları çeşitlidir. Toprak, ortam havası, hasat ve taşıma süreçlerindeki elleçleme ile tüketici teması, mikrobiyal yayılımın en sık görülen nedenleri arasındadır. Fontaine, “Tamamen bakteri arındırılmış bir ürün bulmak neredeyse imkânsız” diyor.

Ayrıca kabuklar, A vitamini, C vitamini, potasyum ve flavonoidler gibi besin öğeleri bakımından iç kısımdan daha zengin olabilir. Uzmanlar, kabukta bulunan bu faydaları kaybetmemek için meyve ve sebzeleri soymanın yerine iyice yıkamanın daha iyi olacağını önermektedir.

En etkili temizliğin sadece su ve yumuşak bir fırça kullanarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Fontaine, “Sebze yıkama deterjanı, sirke veya karbonat kullanımına gerek yok; mekanik temizlik mikropları büyük ölçüde uzaklaştırır” tavsiyesinde bulunmuştur.

Böylece zararlı mikroorganizmalardan korunmak ve kabukların besin değerlerini kaybetmemek mümkün olacaktır.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, güneşli havadan birden yağışlı havaya geçme gibi dalgalanmaların psikoloji üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunu belirterek, “Beyindeki serotonin düzeyleri değişebilir. Bu da motivasyon bozukluğuna, huzursuzluğa ve hafif depresif belirtilere yol açabilir” dedi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

ÖSYM Açıkladı Sağlık Bakanlığı Personel Alacak

ÖSYM sayfasından paylaşılan duyuruda, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ile Sağlık Bakanlığı’nın personel alımı yapacağı bildirildi. 

Ayçiçek, tereyağı veya zeytinyağı değil: Uzmanlara göre en sağlıklı yağ buymuş

Her sofrada baş tacı edilen zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağına yeni bir rakip çıktı. Uzmanlar, düşük doymuş yağ oranı ve zengin Omega-3 zengini olan en sağlıklı yağı açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir