‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş Sendikası Üyelerinden Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Talebi

Genel Sağlık-İş Sendikası, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nde (ADSM) çalışan sağlık emekçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmemesine tepki gösterdi. Sendika konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada “Kendi lükslerini ‘itibardan tasarruf olmaz’ tekerlemesiyle savunan yöneticiler, tasarrufu emekçilerin boğazından yapmaya devam etmektedir” ifadeleri yer aldı

‘Çalışma Barışı Bozuluyor’

ADSM’lerdeki sağlık emekçilerinin yoksulluk sınırı altındaki ücretlerinin daha da düşürüldüğünün ifade edildiği açıklamada. “İlk önce yüzde 36 olarak gelen bütçe miktarı yüzde 23’e kadar düşürüldü. En son aldığımız bilgilere göre ise bu yüzde 23’lük kısmın dağıtım oranı üzerinde bakanlık düzenleme yapmaktadır. 

Verdiğimiz mücadele sonrasında bu merkezlerde şifa dağıtan hekimlerimizin ödeneğinin dağıtılan miktar üzerinde yüzde 70’den yüzde 77’ye çıkarılması kısmi bir kazanım gibi görünse de Sağlık Bakanlığı’nın, iktidardan öğrendiği “her iyi şey için bir bedel ödetme” yöntemiyle bu merkezlerde hekim dışı sağlık emekçilerinin ödeneğini yüzde 30’dan yüzde 23’e düşürmesiyle düzenlemenin bir kazanım olmadığı görülmüştür. Zira Bakanlık, sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu yoksulluk sarmalını umursamadığı gibi sağlık kurum ve kuruluşlarındaki çalışma barışını da hiçe saymaktadır.

Bakanlık dağıtılan ödeme oranlarını büyütmesi gerekirken mevcut dilimlerle oynamakta, zaten bakanlığın ücret politikaları nedeniyle yoksulluk sınırının altında geçinmek durumunda kalan, kamu kurum ve kuruluşları ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık emekçilerinin var olan hakları da tırpanlanmaktadır. Burada asıl yapılması gereken hem hekim hem de hekim harici personelin dağıtım oranlarını iyileştirmek olmalıyken çalışma barışını bozacak adımlar atmaktadır” denildi

‘Personel Sayısı Yetersiz’

Sağlık hizmetinin hakkının açlık sınırı olmaması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiştir, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır. istihdam edilen personel sayısının yetersiz olması nedeniyle mevcut personelin yükü çok ağırlaşmıştır. Diş hekimlerinin 4 el kuralı ile çalışma imkanı için dahi mücadele vermemiz gerekmektedir. Bu merkezler için randevu süreleri yetersizdir. Oda yetersizliği nedeniyle hasta mahremiyeti sağlanamamaktadır.

Bakanlığın adeta kendi haline bıraktığı bu merkezlerde sağlık emekçilerinin olası şiddet vakalarına karşı korunmasına ilişkin en ufak bir tedbir yoktur. Gün boyu insanüstü bir mesai harcayan, yurttaşların sağlığına kavuşması için fedakarca emek veren çalışanların ücretleri, insani ve stabil hale getirilmelidir” ifadeleri kullanıldı

‘Ödeyeceksiniz’

Sağlık emekçilerinin geçinebilecekleri, çalışırken ödeyemedikleri faturaları değil sadece hastalarını düşünebilecekleri ücretler almak ve bu ücretleri “taban, teşvik, sabit” gibi sürpriz iniş-çıkışlarla değil, “emekliliğe yansıyan tek kalem maaş” olarak elde etme talebinin anımsatıldığı açıklamada, “İnsani değerlere olduğu kadar Anayasaya da yaslanan bu haklı talep, daha fazla görmezden gelinmemelidir. Görünen o ki her her fırsatta sağlık emekçilerine “Sizin hakkınız ödenmez” diye seslenen yöneticilerin “ödenmez” lafı, bir övgüden çok bir ilandır. O zaman bizde ilan edelim: Ödeyeceksiniz!

Sağlık emekçisinin sizlerden alacağı var! Sağlık hizmeti alma hakkına sahip olan yurttaşların sizlerden alacakları var! Oldu bittiye getiremeyeceksiniz, Genel Sağlık-İş var!” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Klinik Psikolog Fulda Koyun Karaçiçek, güneşli havadan birden yağışlı havaya geçme gibi dalgalanmaların psikoloji üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunu belirterek, “Beyindeki serotonin düzeyleri değişebilir. Bu da motivasyon bozukluğuna, huzursuzluğa ve hafif depresif belirtilere yol açabilir” dedi.

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Fransız mikrobiyoloğ Paul-Étienne Fontaine yaptığı laboratuvar analizinde meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit bulunmadığını, zararlı olarak kabul edilen bir bakterinin de olduğunu ifade etti.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

ÖSYM Açıkladı Sağlık Bakanlığı Personel Alacak

ÖSYM sayfasından paylaşılan duyuruda, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ile Sağlık Bakanlığı’nın personel alımı yapacağı bildirildi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir