Dünyada hızla yayılan hastalık! Tam tamına 40 belirtisi var

Parkinson Hastalığı ve Erken Belirtileri

Parkinson hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar arasında tedavisi olmayan ve yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Hastalık, genellikle Alzheimer’dan sonra en yaygın nörodejeneratif hastalık olarak bilinse de genel farkındalık düşüktür.

Parkinson’un en belirgin işareti titremedir ancak hastalığın pek çok farklı semptomu bulunmaktadır. Uzmanlar, hastalığın 40’tan fazla belirtisi olabileceğine dikkat çekerken, bazı belirtiler hareketlerle ilgili olmayabilir ve hastalığın erken dönemlerinde ortaya çıkabilir.

Erken Belirtiler ve Riskler

Parkinson hastalığının belirtileri zamanla artabilir ve bireyden bireye farklılık gösterebilir. Hastalığın başlangıcında genellikle ellerde görülen titreme, dinlenme sırasında ortaya çıkabilir ancak hastalığın erken evrelerinde koku alma kaybı, uyku problemleri ve artan depresyon gibi belirtiler de görülebilir.

Parkinson’un Erken Evrelerinde Görülebilecek Diğer Belirtiler

  • Parkinson başladığında sık sık kas ve iskelet sistemi ağrıları ortaya çıkabilir.
  • Sürekli endişe, kaygı bozukluğu ve sosyal kaçınma gibi duygusal semptomlar görülebilir.
  • Duruş bozuklukları ve düşme eğilimleri gözlemlenebilir.
  • Kas sertliği ve eklem ağrıları, hareket kısıtlamalarına neden olabilir.
  • Erken belirtiler arasında yer alabilir.

Depresyon ve Mikrografi gibi Bilişsel Belirtiler

Parkinson hastalığı ilerledikçe depresyon görülme olasılığı artabilir. Aynı zamanda hastalığın bilişsel belirtilerinden biri olan mikrografi, el yazısının küçülmesi şeklinde kendini gösterebilir. Bu durumda Parkinson, sadece bedensel değil bilişsel ve duygusal yönden de etkiler yaşatabilir.

Erken Dönemde Tedavi ve Yönetim Önemi

Parkinson karmaşık bir hastalıktır ve tedavi ile yaşam kalitesi artırılabilir. Tedaviler arasında ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve rehabilitasyon bulunmaktadır. Hastalığın erken teşhisi ve doğru tedavi uygulamaları, hastaların yaşamını iyileştirebilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

Related Posts

Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Diyetle ilgili yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bulgular ortaya koyarken, bilim insanlarından dikkat çekici bir açıklama geldi. Bitkisel temelli beslenme biçimi olan vegan diyeti uygulayanların, yalnızca hayvansal gıdalardan uzak durarak vücutlarındaki asit yükünü ciddi şekilde azalttığı ve bunun da doğrudan kilo kaybına yol açtığı belirtildi.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.