30 saniyede kaç kez yutkunuyorsunuz? Bu testin önemli bir nedeni var

Sağlıklı bireylerin 30 saniyede kaç kez yutkunabileceğini belirleyen İsrailli bilim insanları, bu testin ölümcül hastalıkların habercisi olduğu ortaya çıkardı. “Disfaji” olarak bilinen yutma güçlüğü, kanser, akciğer hastalıkları veya bunama gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabiliyor.

YAŞA GÖRE YUTKUNMA ORANLARI BELİRLENDİ

Basit yöntemlerden biri olan Disfaji teşhisinde kullanılan Tekrarlayan Tükürük Yutma Testi, hastanın yarım dakika içinde herhangi bir yiyecek ya da içecek olmadan kaç kez yutkunabildiğini ölçüyor. Yapılan araştırma, sağlıklı bireyler için yaşa göre yutkunma ortalamalarını belirledi. İşte o oranlar:

20-39 yaş ve üzeri: 8,5 kez
40 ya ve üzeri: 8 kez
50 yaş ve üzeri: 7 kez
60 yaş ve üzeri: 6,7 kez
70 yaş ve üzeri: 6 kez
80 yaş ve üzeri: 4,3 kez

YUTKUNMA ARALIĞI BAZI HASTALIKLARIN HABERCİSİ

Belirlenen değerlerin altında kalan kişilerin detaylı bir taramadan geçmesi öneriliyor. Daha önce yutma sınırının 3 olarak kabul edildiği fakat daha geniş ve doğru bir referans aralığı sunduğunu vurguladı. Yaşa bağlı farkların, boğaz kaslarındaki doğal fizyolojik değişimlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

ERKEKLER KADINLARDAN DAHA FAZLA YUTKUNUYOR

Cinsiyete göre farklılıkların gözlemlendiği Disfaji testinde, erkekler ortalama 7,6 kez yutkunurken kadınlar ise 6,5 kez bunu yapıyor. 

KENDİ BAŞINA BİR HASTALIK DEĞİL

Kendi başına bir hastalık olmayan Disfaji, mide asidi reflusünden yemek borusu ya da gırtlak kanserine kadar ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. 

Related Posts

Et, süt, yumurta yok: Bilim insanları kilo vermenin en etkili yolunu buldu

Diyetle ilgili yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bulgular ortaya koyarken, bilim insanlarından dikkat çekici bir açıklama geldi. Bitkisel temelli beslenme biçimi olan vegan diyeti uygulayanların, yalnızca hayvansal gıdalardan uzak durarak vücutlarındaki asit yükünü ciddi şekilde azalttığı ve bunun da doğrudan kilo kaybına yol açtığı belirtildi.

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Prof. Dr. Korkut: Yaz enfeksiyonlarında en büyük bulaş kaynağı ellerimiz

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Hastanede tahtakurusu istilası

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan tahtakurusu istilasına ilişkin konuşan Genel sağlık – İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur ‘’ Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yaşananlar sağlık sisteminin ne kadar kimsesiz bırakıldığının en somut ve güncel örneğidir’’ dedi.

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.