111 yıldır Türkiye’de faaliyetteydi: BP’de işler tersine döndü

BP’nin Borcu 2025 Yılında 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

Türkiye’de 111 yıldır faaliyet gösteren BP, mali durumuyla dikkat çekiyor. Şirketin 2025 yılındaki borcu 23 milyar doların üzerine çıkarak 27 milyar dolara ulaşabilir. FTSE 100’de işlem gören şirket, borç artışının sebeplerini açıkladı. Bunlar arasında ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışlarından kaynaklı ödemeler ve mevsimsel envanter etkileri bulunuyor.

Aynı zamanda, Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesi sonucu gaz ve düşük karbonlu enerji üretiminin azalacağı tahmin ediliyor. BP’nin bu bölgedeki yatırımlarının azalmasında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasının Perenco T&T’ye satılmasının etkisi büyük.

Yenilenebilir Enerjiden Vazgeçiliyor

BP, petrol üretiminin artacağını ancak gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının ‘zayıf’ olacağını öngörüyor. Müşteriler ve ürünler bölümü için ticaretin mevsimsel hacim düşüşünden etkileneceği belirtilirken, rafineri marjlarının güçleneceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz seneden beri eleştirilere maruz kalan BP Başkanı Helge Lund’un istifasının 2026 yılında gerçekleşeceği açıklandı. Lund, BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi büyük şirketlerde görev yapmış deneyimli bir isim.

Petrol ve Doğalgaz Yatırımları Artacak

BP’nin stratejisinin yeniden şekillenmesiyle yenilenebilir enerji için ayrılan fonlar azaltılırken, petrol ve doğalgaz alanındaki yatırımlar artacak. Şirket yıllık yatırımlarını yüzde 20 artırarak 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

Diğer yandan, bazı hissedarlar ve aktivist yatırımcı Elliott Management, fosil yakıtlara yeniden odaklanmanın doğru bir hamle olmadığını düşünüyor. Ayrıca, Başkan Trump’ın politikalarının petrol fiyatlarını etkileyerek düşüşe neden olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Metropoll Anketi: Ekonomiye en büyük etki İmamoğlu’nun tutuklanması mı, protestolar mı?

Ülke ekonomisini İmamoğlu’nun tutuklanması mı yoksa CHP’nin başlattığı protesto ve boykotlar mı daha çok olumsuz etkiledi? Metropoll Araştırma Nisan ayı sonuçlarını yayımladı.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir